15 października rusza ostatni nabór wniosków w ramach bezzwrotnej dotacji na inwestycje technologiczne. Celem konkursu jest podniesienie innowacyjności i konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Dotacja pozwala na wdrożenie nowej technologii lub wytworzenia nowych czy też znacząco ulepszonych produktów/ usług.
Dotacja pokrywa koszty związane m.in. z;
– budową , rozbudową lub zakupem hali produkcyjnej
– inwestycją w środki trwałe; maszyny, urządzenia i linie technologiczne
– zakupem wartości niematerialnych i prawnych ; patentów, licencji, know-how, nieopatentowanej wiedzy technicznej czy też oprogramowania.
Co można zyskać ?
Maksymalna wysokość dofinansowania to, aż 6 mln zł. Kwota dotacji może być udzielona do wysokości 70 procent wydatków kwalifikowanych. Warto również zaznaczyć, iż konkurs „ Kredyt na Innowacje Technologiczne” ma najwyższy wskaźnik sukcesu wśród wszystkich konkursów POIR. Ponadto Edoradca w ostatnich naborach cieszy się 100 procentową skutecznością pozyskanych dotacji.
Jakie warunki musisz spełnić ?
– przedsiębiorca musi posiadać w pełni przygotowaną technologię do wdrożenia. Nie ma znaczenia czy jest ona własna czy nabyta. Najważniejsze, by dana technologia wpływała na innowacyjność wyrobu.
– przedsiębiorca musi posiadać status mikro-małego lub średniego przedsiębiorcy
– firma musi posiadać zdolność kredytową
Co należy wiedzieć o składanym projekcie, by miał szanse na dofinansowanie?
Składany projekt powinien być dobrze przemyślany. Tylko projekty, które rzeczywiście mówią o wdrażaniu nowości i unikalności na rynek maja szanse na dofinansowanie. Oczywiście powinny one świadczyć o uzyskaniu postępu w stanie wiedzy, która poprzedzona jest pracami B+R. Należy również pamiętać, iż wydatki które kwalifikowane są na inwestycje w środki trwałe tj. maszyny , urządzenia należy spożytkować w taki sposób by pokazać, że używanie ich jest innowacyjne i niepowtarzalne.
Nie zwlekaj! Skontaktuj się z nami! Nasi eksperci bezpłatnie i niezobowiązująco odpowiedzą na wszystkie pytania i wątpliwości.